Wie zijn wij

"Acteren is interpreteren van het leven" Stanislavski


Op 4 september 1978 werd onze toneelgroep opgericht. Leden van de K.A.V. en oud-leiding van de Chiro op Elsdonk die al toneelgespeeld hadden, werden aangesproken om samen een opleiding te volgen, een soort studio. Daaruit is toen het REIZEND AMATEUR THEATER (RAT) DE MEEUW ontstaan.

"De Meeuw" naar het gelijknamige toneelwerk van Tsjechow.
Eén van de oprichters vond dat zo'n prachtig stuk dat, in plaats van het stuk te spelen, hij de groep zo doopte.

We repeteerden in De Schrans (parochie St. Jozef) en brachten onze opvoeringen in het Elzenhof (parochie Heilige Familie).

Dat Reizend stond niet zomaar in onze naam, we hebben inderdaad ook dikwijls op verplaatsing gespeeld! In andere zalen, een ziekenhuis, bejaardeninstellingen, café, jeugdhuis, enz. Dat betekende decorstukken en belichtingsmateriaal in- en uitladen, alles opzetten, spelen, terug afbreken en naar huis!
Het "reizend" is weggevallen sinds wij vanaf 1990 onze vaste stek hebben in het Forttheater aan de Rogier van der Weydenstraat 10 te Edegem (Fort V).

We noemden ons sinds 1990

"TONEELGROEP DE MEEUW" 

 

Op 1/07/2023 werd het Forttheater afgekeurd door de brandweer, er mogen geen publieke voorstellingen meer plaatsvinden in het Forttheater. 

Worden we nu terug, noodgedwongen, REIZEND Theater De Meeuw?

 

 

Toneelgroep De Meeuw startte zijn jongerenafdeling, het Edegems Jeugdtheater op 23 september 1995. 
Het was en is onze bedoeling jong acteertalent op te leiden en podiumervaring te geven zodat ze vanaf hun achttiende de volwassenen kunnen vervoegen.